Медикъл СПА

Разположението на град Сандански, наличието на минерални извори и специфичният климат предлагат възможности за лечение на редица заболявания.

Балнеолечебни програми:

  • ПРОГРАМА ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА СЪСТОЯНИЯ СЛЕД ФРАКТУРИ НА КРАЙНИЦИТЕ
  • ПРОГРАМА ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА АРТРО-РЕВМАТИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ НА ОПОРНО-ДВИГАТЕЛНИЯ АПАРАТ /артрози, артрити, остеопороза, спондилоза/
  • ПРОГРАМА ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ПЕРИФЕРНАТА НЕРВНА СИСТЕМА / плексити, радикулити, ишиас/
  • ПРОГРАМА ЗА ЗАБОЛЯВАНИЯ НА БЕЛИТЕ ДРОБОВЕ И ГОРНИТЕ ДИХАТЕЛНИ ПЪТИЩА /бронхиална астма, астматичен бронхит, алергичен риносинуит, състояние след бронхопневмония, бронхиален емфизем/

В Спа център Медите може да ви бъде изготвена индивидуална програма, след консултация с лекар. Изготвят се също специализирани лечебни програми, подходящи за деца.

Лечебните програми включват комплекс от следните процедури:

  • Лекарски преглед
  • Хидротерапия – тангенторни вани с минерална вода, билкови вани , кални вани
  • Физиотерапия – магнитотерапия , лазертерапия, ултразвукова терапия, инхалации с минерална вода
  • Кинезитерапия и рехабилитация – дихателна гимнастика, тернолечение, хелиотерапия , климатотерапия, калолечение, специализирани кинезитерапевтични техники, лечебни масажи

Свойства на минералната вода в Сандански.

Спа хотел Медите се захранва с минерална вода със следните свойства: бистра, безцветна, без мирис и с приятен вкус.Определя се като хипертермална (42-81 градуса),слабоминерализирана, хидрокарбонатна с неутрална до леко алкална реакция (PH 7.2-8.0)

За физиологичното и лечебно-профилактично значение допринася главно нейното високо силициево съдържание и наличието на флуор – 6,1мгр/л.Вода, както и нейната ниска минерализация,т.е. хипотоничност.

Катйони:
Натрий-Калий – 134.3 мгр/л. Вода
Калций – 12.1
Магнезий – 1.3
Желязо – следи
Митасилициева киселина – 135.2 мгр.
Общо:625.5 мгр. на литър вода
Анйони:
Флуор – 5.1
Хлор – 14.7
Сулфат – 126.2
Хидрокарбон – 197.6

Свойства на климата в Сандански.

Уникалният климат, невероятната чистота на въздуха и пълното отсъствие на алергени правят курорта изключително подходящ за профилактика и лечение на заболявания на горните дихателни пътища и бронхиална астма. По данни от научни изследвания, процентът на подобрение на състоянието на болните при всички форми на бронхиална астма по всяко време на годината е значителен. На първо място по успеваемост на лечението е атопичната форма, следват смесената и инфекциозно-алергичната.

Влияние върху ефекта на лечението оказват сезонът и формата на бронхиалната астма. Най-големи резултати дава курортното лечение на атопичната форма през есента – 96,7%, а най-ниски са резултатите през лятото – 86,8%, при инфекциозно-алергичната форма най-голям ефект е отчетен през лятото – 88,3%, а най-нисък през пролетта – 79,1%. При смесената форма най-голям ефект е установен през есента – 92,6%, а най-нисък през пролетта – 76%. Научните изследвания, касаещи отделните резултати от курортното лечение и наблюденията на преселилите се в курорта болни, дават основание да се смята, че оптималният срок за лечение на хронични неспецифични заболявания на дихателните органи е 30 дни.

Климатът на курорта е преходно-континентален, с ясно изразено средиземноморско влияние. Невероятната чистота на въздуха и пълното отсътствие на алергени правят курорта като един от най-подходящите курорти в Европа за профилактика и лечение на заболявания на горните дихателни пътища и бронхиална астма.